TUFAG 39 YAŞINDA

Halk oyunlarında dünyada kendinden söz ettiren Yalova Turizm Folklor Araştırma Geliştirme Spor Kulübü namıdiğer Yalova TUFAG, 39 yaşına girdi.

Yalova Gazetesi’nin ‘Nasıl Oldun?’ programına ilk tüzel kişilik olarak önümüzdeki hafta yer konu olacak olan TUFAG’a iyi ki oluştun, iyi ki oldun diyerek, 7’den 70’e birçok dansçıyı bünyesinde barındırdığı için, dünyanın dört bir tarafından etnik dans gruplarını Yalova’ya getirdiği için, Yalova Gazetesi ailesi olarak hep var ol diyoruz. Kuruluş Yıl Dönümünüz kutlu olsun.

TUFAG’ın Tarihçesi Nedir?

“Yalova Turizm Folklor Araştırma Geliştirme Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (Yalova TUFAG) Türk Kültürünü, Halk oyunlarını, Halk müziklerini araştırmak ve bu araştırmaları geliştirmeyi kendine amaç belirlemiş olup 8 Ağustos 1984 tarihinde kurulmuştur.

Derneğimiz tamamen amatör yapısı, kurucu üyeleri ve yönetim kurulu üyeleri bugüne gelmesine en büyük katkıyı sağlamıştır. Kurulduğu günden itibaren her yıl 7’den 70’e bütün yaş gruplarına açmış olduğu Halk Oyunları kursları ile 500’e yakın kişiye Halkoyunlarını, Halk Müziğini aşılamaktadır.

Derneğimiz aynı zamanda gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında halkoyunları, halk müziği, halk kültürü tanıtımlarına ağırlık vermektedir. Bu faatliyelerimizle aynı zamanda derneğimizi “Komple Nitelikli” bir dernektir.

Derneğimiz zengin ve uzman kadroya sahip olup, aynı zamanda zengin bir repertuara sahiptir. Yaklaşık 25 yöre repertuarına sahip olup, aynı zamanda bu repertuarı geliştirmek için gerekli çalışmaları sürdürmektedir. Şuana kadar “Fethiye, Muğla, Kastamonu Erkek, Bilecik” gibi yörelerimizi Türk Halkoyunlarına kazandırmıştır. Hala da paslanmaya dem tutmuş yörelerimizi araştırmaya ve geliştirmeye devam etmektedir.

Repertuarımızda bulunan bütün yörelere ait zengin kostüm yapısıda derneğimizin en önemli özelliklerinden biridir. Türk Halkoyunlarında olduğu gibi Türk Halk Kostümlerimizin de araştırılıp sandıklardan gün yüzüne çıkarılması en büyük amaçlarımızdan biridir.

Kültür Bakanlığı ve VakSA işbirliği ile Türkiye genelinde düzenlenen “Türkiye Komple Nitelikli Topluluklar Arası Halk Dansları Yarışması” kapsamında İstanbul ve Türkiye genelinde birincilik, ikincilik ve mansiyonlar almıştır.

Türk kültürünü ve Türk Halkoyunlarını tanıtma amacı doğrultusundan Yurtdışından düzenlenenen birçok uluslararası tanıtım, organizasyon ve festivallere katılmıştır. Ülkemizin Türk kültürünü, Halkoyunlarını, Müziğini ve Kostümlerini tanıtma amacıyla yapılan bu organizasyonlara katılımlarımız devam etmektedir.

Türkiye’yi ve Yalova’yı en iyi şekilde temsil etmenin yanında, ilimizde 25 yıl boyunca düzenlenen Uluslararası Halk Oyunları Festivalleri ve Uluslararası Altın Karanfil Halk Dansları Yarışması bünyesinde birçok yabancı misafir ağırlamış, Türkiye’nin ve Yalova’nın tanıtımında önemli bir rol üstlenmiştir. Derneğimiz bu onurlu görevi bundan sonra da adına yakışır bir biçimde sürdürmeyi amaçlamaktadır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir